תפילת קדיש לעילוי נשמה
תפילת הקדיש יִתְגַּדַּל וְיִתְקַדַּשׁ שְׁמֵיהּ רַבָּא.
בְּעָלְמָא דִּי בְרָא, כִרְעוּתֵהּ. וְיַמְלִיךְ מַלְכוּתֵהּ, וְיַצְמַח פּוּרְקָנֵה, וִיקָרֵב מְשִׁיחֵהּ.
בְּחַיֵּיכוֹן וּבְיוֹמֵיכוֹן וּבְחַיֵּי דְכָל-בֵּית יִשְׂרָאֵל, בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב, וְאִמְרוּ אָמֵן.
יְהֵא שְׁמֵיהּ רַבָּא מְבָרַךְ, לְעָלַם וּלְעָלְמֵי עָלְמַיָּא. יִתְבָּרֵךְ, וְיִשְׁתַּבַּח, וְיִתְפָּאֵר, וְיִתְרוֹמָם, וְיִתְנַשֵּׂא, וְיִתְהַדָּר, וְיִתְעַלֶּה וְיִתְהַלָּל, שְׁמֵהּ דְּקוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא.
לְעֵלָּא מִן-כָּל-בִּרְכָתָא וְשִׁירָתָא, תֻּשְׁבְּחָתָא וְנֶחֱמָתָא, דַּאֲמִירָן בְּעָלְמָא, וְאִמְרוּ אָמֵן.
יְהֵא שְׁלָמָא רַבָּא מִן שְׁמַיָּא וְחַיִּים טוֹבִים עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל וְאִמְרוּ אָמֵן.
עֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו הוּא יַעֲשֶׂה שָׁלוֹם עָלֵינוּ, וְעַל כָּל-יִשְׂרָאֵל וְאִמְרוּ אָמֵן.
תפילת הקדיש היא אחת התפילות הידועות ביותר ביהדות. הקדיש הוא קטע בשפה הארמית, שבו האדם מהלל ומקדש את האל, ומבקש ממנו שיתגלה במלוא כבודו. בחלק מנוסחי הקדיש ישנה בקשה לביאת המשיח ולגאולה. הקדיש הפך עם הזמן לחלק בלתי נפרד מהתפילות, וכבר לפני קרוב לאלף שנה נהגו שהיתומים או האבלים יגידו קדיש. קדיש יתום
תפילת קדיש לעילוי נשמה נאמרת על ידי האבלים משעת ההלוויה, במשך שנה שלמה. את הקדיש אומרים בארמית, ועל פי ההלכה אי אפשר להגיד קדיש כאשר אין מניין. כיום נהוג שהאבלים אומרים את תפילת הקדיש בלוויה, באזכרות, בתפילות בשנת האבל, ובתפילות ביום הזיכרון לנפטר.
למה אבלים אומרים קדיש?
ישנן כמה סיבות שבגללו נוהגים האבלים לומר קדיש בסמוך לזמן הפטירה של קרוב המשפחה שלהם. אחת הסיבות היא לזכות את האדם שנפטר, לכפר על חטאיו, או לסייע לנשמתו להתעלות ולהגיע למקומות גבוהים יתר בעולם הבא. סיבה נוספת היא להצדיק ולקבל את דינו של האל, ולקדש את נצחיותו של האל מול זמניותו של האדם. על פי הספרים הקדושים אמירת קדיש יכולה להציל את נשמתו של האדם שנפטר מדינים קשים ומגיהינום, ולכן חשוב להקפיד על אמירת הקדיש באופן סדיר.
ההיבט הנפשי של אמירת קדיש
לאחרונה נערכו מחקרים שבהם התגלה שאמירת קדיש מסייעת לאבלים בהתמודדות הנפשית ועוזרת להם להשתקם בצורה טובה יותר. האבלים מרגישים מעין חבורה, ואמירת הקדיש היא מעשה אקטיבי שבעזרתו הם מסייעים לנשמותיהם של הקרובים והיקרים להם. דווקא במצב הכי קשה של אבל, שבו לאדם אין מילים, הוא אומר את המילים הקשות והלא ברורות שהוא לא ממש מבין, וזהו אחד מהסודות הגדולים שטמונים בקדיש.
הטקסט של הקדיש
אין ספק שהטקסט של הקדיש שובר שיניים ומורכב לאמירה, גם לאנשים דתיים שמתפללים בכל יום בבית כנסת, ובטח לאנשים חילוניים או מסורתיים. הקדיש שהאבלים אומרים בזמן הלוויה הוא קדיש מעט שונה ויותר ארוך מקדיש יתום רגיל, כך שהטקסט שלו מורכב עוד יותר. אם אתם זקוקים לטקסט הקדיש, אנו ממליצים להחזיק אותו באותיות גדולות ומנוקדות על מנת להקל על הקריאה. אפשר למצוא את הטקסט ברשת, אך יהיה קשה לקרוא ממסך קטן של מכשיר סלולרי, וכמובן שזה לא ראוי והולם במעמד. את הקדיש, כמו תפילות ופרקי קריאה נוספים הקשורים לאזכרות, תוכלו למצוא בספר החדש ואלה שמות.